Симптоми на грипа

Обикновено грипът се проявява със следните симптоми:

• втрисане;
• главоболие;
• обща отпадналост (може да бъде много силно изразена до пълно безсилие);
• суха кашлица;
• болки в гърлото;
• назална конгестия (запушване на носа, хрема);
• болки по тялото.

Характерно за грипната инфекция е, че тя започва обикновено внезапно, често с рязко влошаване на състоянието. 

Важно е да се знае, че всеки един симптом може да е признак и за съвсем различно заболяване. В комбинация обаче те са почти сигурен показател за наличие на грип.

Тези общи прояви са израз на т.нар. вирусна интоксикация и виремия разпространение на вируса в кръвта на заразения. След тази циркулация на вируса той обикновено се локализира и атакува определени, "предпочитани" от него тъкани и органи. При хората това са лигавиците на дихателните пътища. Ето защо не след дълго се появяват болки в гърлото и назална конгестия. Те се дължат на засягане на лигавицата на носа и гърлото от грипния вирус, което води до възпаление ринит (на носната лигавица) и фарингит (на гърлото). Хремата при грипа по-често е със слаба водниста или слузеста секреция, като по-изразена проява е назалната конгестия - т.е. "запушването" на носа. Гърлото е зачервено, болезнено, може да има спадане на гласа. Дразненето на гърлото от възпалението при фарингит предизвиква появата на суха дразнеща кашлица, която често съпътства грипната инфекция от самото й начало.

Понякога възпалителният процес, предизвикан в дихателните пътища, се разпространява и към трахеята (трахеит) и бронхите (бронхит), а най-често комбинирано (трахеобронхит).

При трахеобронхита увредената лигавица на трахеята и бронхите започва да отделя по-голямо количество слузен секрет като в този случай кашлицата е придружена от повече или по-малко експекторация (отхрачване), т.е. става "влажна". Преценката на типа кашлица е важна, защото от това зависи какво лечение да бъде препоръчано.

Тежестта на грипната инфекция може да бъде различна - от леко неразположение до много тежко състояние с изразена симптоматика и опасност от усложнения. Протичането зависи най-вече от съпътстващото здравословно състояние на страдащия, от възрастта, от придобития му имунитет - напр. ако е имал контакт с подобен вирусен щам (ваксинация).

Ако появилите се симптоми се задържат повече от 6-7 днибез тенденция за отслабване или се засилват като се локализират трайно в гърлото, белите дробове, стомаха, ако допълнително се появят задух, повръщане или промени в поведението, трябва незабавно да се обърнете към лекар!